Mario Party DS teszt


 

Megjelenés:
Japán: 2007. november 8.
Amerika: 2007. november 19.
Európa: 2007. november 23.

Fejlesztő: HudsonSoft
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Szórakoztató, Party
Játékmód: 1-4 játékos
Wi-Fi: Nincs

Platform:

A Mario Party sorozattal még az 576 Konzol 1999. áprilisi számában ismerkedtem meg akkor. Az volt az általam VALAHA legjobbnak tartott 576 Konzolos teszt. Azóta is az 1999. áprilisi a kedvenc számom. Először 2000 végén játszottam vele, nagyon tetszett. Utána jött a második rész, mely szinte minden hibáját kijavította az első résznek, sőt sok mindent továbbfejlesztett. Nagyon jó sorozatnak indult. És amilyen jónak indult, GC-re annyira el lett rontva. A negyedik és az ötödik rész hihetetlen vontatott és unalmas lett. Majd a 6. rész némileg javított az összképen. A 8. rész tartotta a közepes színvonalat, a sorozatot végül a teszt tárgyát képező Mario Party DS zárja.

Hogy milyen lett ez a játék? Méltó módon zárja le a sorozatot. Még talán ez hajaz minőségében a leginkább az első két részhez. A játékmódok változatosak, a pályák sokrétűek, a mini-játékok szórakoztatóak.

A főjátékot a Story Mode, és a Party Mode képezi. A Party Mode-ot 1-4 játékos játszhatja. Érdekessége, hogy csak single-card play van benne, tehát elég, ha csak az egyik játékosnak van kártyája, a többiek CSAK DS Download Play-jel tudnak csatlakozni, mivel csak meghívni tudunk játékosokat. Érdekes, de itt az Advance-es résszel ellentétben legalább jól megoldották a több játékos módot.

A szabályok mit sem változtak az évek során. Adott egy pálya (vagy tábla), dobunk a dobókockával, és annyi mezőt lépünk előre, ahányat dobtunk. A kék mezőnél itt is 3 érmét kapunk, a pirosnál hármat veszítünk. Itt is fellelhetők a zöld kérdőjel- és az egyéb akció-mezők. Itt most kapszulák helyett hatszögletű  ún. hexeket kapunk, amikor letehetünk egy mezőre. De több akció mező van. Újdonság a Friend Space, ahol kiválasztunk játékost, és ő és mi kapunk 5-5 érmét. A Duel Space-nél egy általunk kiválasztott játékossal harcolhatunk, míg a Bowser Space esetében Bowser kavar be a játékba, ahogy megszokhattuk.

Ebben a játékban is megtalálhatjuk az Item Shopot, amit egy cső képez, és Monty Mole-tól lehet tárgyakat vásárolni, meglehetősen olcsón. Ezek a tárgyak állnak rendelezésünkre:

 • Double Dice Set: Kétszer dobhatunk a kockával. Ha két egyforma számot dobunk ki, 10 érme a jutalmunk. (3 érme)
 • Triple Dice Set: Háromszor dobhatunk a kockával. Ha három egyforma számot dobunk ki, 20 érme a jutalmunk. (7 érme)
 • Halfway Dice Set: Dobásunk értéke maximum 5 lehet. (1 érme)
 • Warp Dice: Elvisz egy másik mezőre, és onnan dobsz. (2 érme)
 • Snag Bag: Egy tárgyat lopsz el egy adott ellenféltől. (8 érme)
 • Star Pipe: Elvisz ahhoz a mezőhöz, ahol a csillag van. (15 érme)
 • Block Sensor: Egy rejtett téglát tesz arra a mezőre, ahova érsz dobás után. (Nem lehet venni, csak a Grab Bag tartalmazza)
 • Grab Bag: Az összes tárgyad eltűnik, helyükre tesz egy Triple Dice Setet, egy Star Pipe-ot, és egy Block Sensort (25 érme)

Minden kör után mini-játékban veszünk részt. Ezek nehézsége változó, viszont ami nagyon jó, hogy kihasználja a DS speciális képességeit, tehát szükségünk lesz a Stylusra, sőt a mikrofont is rendesen használja egy pár mini-játék. Ezek lényegesen szórakoztatóbbak, izgalmasabbak, itt is megtaláljuk a szabadon érmegyűjtögetős mini-játékokat, viszont van egy pár, ahol csak a szerencsén múlik, hogy nyerünk-e vagy sem. Sokan nem szeretik, de ez is velejárója a Mario Partyknak.

És természetesen ott van a Star Block, ahol csillagokat lehet venni. Pozitívum, hogy megőrizte a Mario Party 6-ból, hogy mindegyik pályán másképp lehet csillaghoz jutni. Az első pályán a Wiggler’s Gardenben a szokásos 20 érme egy csillag. A Toadette’s Music Roomban 5 érmétől indul a csillag ára, és aki vesz egy csillagot, vagy rálép egy hangolóra (ami új helyet generál a csillagnak), úgy nő a csillag ára 5, 10, 20, 30 érmére, majd vissza 5-re. A DK’s Stone Statue-ban pedig fix helyen van a csillag, és annyit vehetünk, ahányat tudunk. A Kamek’s Library pályán három kanna van, mindegyiket meg lehet nyitni 10-10 érméért. Az egyikben nincs semmi, és kidob a Start mezőre, a másikban 5 érme van, a harmadikban van a csillag. Bowser’s Pinball Land pedig a Story Mode teljesítése után nyílik meg. Itt ha egy kérdőjel-mezőre lépünk, akkor vagy Bowser Zone-ba, vagy Star Zone-ba kerülünk, ahol akár három csillagot is kaphatunk.

A végigment az összes kör, akkor itt is kapunk bónuszt, ha beállítjuk. Hat bónusz közül választ ki a gép hármat találomra:

 • Minigame Star: Az kapja, aki a legtöbb mini-játékot nyeri meg.
 • Item Star: Az lesz megjutalmazva vele, aki a legtöbb tárgyat használja fel.
 • Green Star: Annak jár, aki a legtöbbször lépett zöld mezőre.
 • Running Star: Aki a legtöbb mezőt lépi az egész játékban, az kapja meg.
 • Hex Star: Aki a legtöbb hatszögletű tárgyat használja fel, annak jár.
 • Friendship Star: Aki a legtöbb Friend Space-re lép, az lesz megjutalmazva vele.

És ezután hirdetnek eredményt. És aki nyer, az lesz továbbra is a superstar.

Story Mode a szokásos 1 játékos módot rejti magában. Kapunk a történetet, és teljesíteni kell a benne foglaltatott küldetést. Ez magába foglalja a négy pályát, amit alapból kapunk, majd a Bowser pályáját. Már-már szokásos a séma. Pályánként megyünk végig, az a cél, hogy mindig elsők legyünk, és a pálya főellenségét legyőzzük. Mindegyik pályának más a főellensége:

 • Wiggler’s Garden: Piranha Plant. Egy léggömb van rajtunk, és amikor a Piranha növény magába szippantana, akkor kell a szájába dobni a bomba növényt. Háromszor kell megdobni.
 • Toadette’s Music Room: Hammer Bros. Talán az egyik legkönnyebb. Az a lényeg, hogy Hammer Bros. játszik nekünk egy ütemet, és nekünk vissza kell játszani.
 • DK’s Stone Statue: Dry Bones. Különböző varázs-mezőkre lép Dry Bones, feladatunk hogy taposással megsebezzük.
 • Kamek’s Library: Kamek. Nem annyira könnyű. Egy könyvvel elbarikádozott akadálypályán kell végigmenni, majd a végén Kamek vár ránk, akinek a szemét tintával meg kell spriccelni, hogy ne lásson, Amikor teljesen megvakul, akkor elkezd hadonászni a pálcájával és megsebzi magát.
 • Bowser’s Pinball Land: Bowser. Három alakja van. Először Bowser ilyen totemoszlop-szerűséggé változik, elkezd forogni. Megszédül, leesik, és az aranykockát kell ütögetni. Második alakja egy hatalmas kocka, és úgy mozog, mint a Tox Box a Super Mario 64-ben. Itt is az arany kockát kell ütögetni. És végül egy giliszta-szerű kockává változik, itt a feje az arany kocka, azt kell ütögetni. Amikor mozog, akkor tűzzel van közbevéve, de amikor áll, és tüzet lő ránk, akkor semmi nem védi, akkor lépjünk akcióba.

Ha teljesítettük a Story Mode-ot, akkor megannyi játékmód nyílik meg, emellett a gép karakter nehézségét easy normal és hard mellett experten is lehet játszani.

Persze, nemcsak ennyiből áll a játék. Itt is rendelkezésünkre áll a Minigame Mode, ahol több lehetőségünk van minijátékokat játszani. A Puzzle Mode egy újdonság, ezt 1-2 játékos játszhatja. Különböző kirakós játékokon mérhetjük össze tudásunkat. Ha csak egyedül vagyunk, akkor a gép játszik ellenünk, ahol szintén beállíthatjuk a mesterséges intelligenciáját. A Galériában megnézhetjük a kollekciónkat, hol vannak a jelvények, figurák, egyéb pályákra jellemző dolgok, és trófeák. Nagyon sok van belőlük, ezek begyűjtése igencsak kitolja a játékidőt. Emellett a Galériában hallgathatjuk meg a zenéket, hangokat, gyakorolhatjuk a már megszerzett mini-játékokat, megnézhetjük a Story Mode történeteit, valamint a rekordaink is itt tárolódnak.

A játék grafikája felemásra sikeredett. Vannak nagyon szépen megjelenített területek, viszont egyes dolgok (például a táblánál a felső képernyő) megjelenítése bűnronda lett. A karakterek kidolgozottsága is hagy kívánnivalót maga után. De szerencsére a szebb grafika van túlsúlyban. Talán jól tették, hogy csak 30 kör a maximum, egy hordozható gép esetében nincs annyi ideje a játékosnak, hogy órákat játszon egy játékkal, már csak az akkumátor élettartama miatt sem. Pozitívum, hogy gyorsan történnek a dolgok a játékban, így talán annyira nem is unalmas kivárni a sorunkat. Ha szeretnénk teljessé tenni a játékot, érdemes minél többet játszani, minél több karakterrel megcsinálni a Story Mode-ot, így igazán tartalmas szórakozást nyújt a játék. A zene olyan átlagos Mario Partys, kellemes hangulatú, viszont vannak olyan zenék, melyek nagyon fantasztikusra sikeredtek. Már csak a zene miatt is érdemes játszani a DK’s Stone Statue és a Kamek’s Library pályákon!

Összességében a Mario Party DS is csak ugyanolyan, mint a többi. Csak talán még ennek van a legjobb hangulata. Még a Mario rajongók közül is sokan nem szeretik a Party sorozatot, mert nem a tudás van fókuszban, hanem a szerencse. Ez a játék sajátossága. Aki viszont most ismerkedik a sorozattal, azt talán ez a rész mutatja be a legpozitívabban szériát. Hogy érdemes-e megvenni? Előbb mindenképp érdemes kipróbálni, mert jó lett, de nem biztos, hogy azt kapjuk tőle, amit várjuk.

 

Grafika: 7/10
Játszhatóság: 9/10
Szavatosság: 8/10
Zene/Hang: 9/10
Hangulat: 10/10

+ Nagyon sok jó, hangulatos mini-játék
+ Változatos pályák
– Néhol ronda grafikai megjelenítés
– Online mód hiánya

82%

 

supermario4ever névjegye

Szeretem az ázsiai kultúrát, de ahogy változok, fejlődök, úgy igyekszem minél több mindenben megtalálni önmagam, kiteljesedni. Blogírással és énekléssel tudom leginkább megmutatni, hogy ki vagyok. Az általam kezelt blogokban igyekszek érvényes gondolatokat leírni. Olyanokat, melyeket személyes értékrendem szerint igaznak gondolok, és önmagamat is kifejezem velük. A világ felfedezése nem áll meg, folyamatosan fedezek fel új dolgokat, melyek formálják a világról alkotott képemet, gondolkodásomat. Igyekszek úgy írni, hogy bárki, aki olvassa, úgy érezze, hogy megérte elolvasni, és talán néha vissza is tér, hogy olvassa az írásaimat.
Kategória: Mario Party
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s