Agytorna


Nagyon szép, hogy az embernek a Wii Fit által lehetősége van a Nintendo keretein belül a külsejével foglalkozni, ám mi van az aggyal? Hiszen az idő előrehaladtával sajnos annak képességei is kopnak. Szerencsére a Nintendo erre is gondolt, és még a Wii Fit előtt megjelentette Nintendo DS-re a Dr Kawashima’s Brain Training How old is your brain? című programot. Nagyon hasznos, és hogy mennyire komolyan gondolták, az már az Instruction Booklet-ben is látszik, ugyanis több ábrán mutatják, hogy bizonyos agyi tevékenységek (pl. olvasás, számolás, memóriafejlesztés) az agyunk mely részét dolgoztatják meg, és egy képet is mutatnak, ahogy kísérletezték a Brain Training hatását.

Ahogy a Wii Fit-ben meg lehet mérni hány éves szintjén van a fizikai erőnlétünk, úgy itt is megmérhetjük minden nap, hány éves szintjén van az agyunk. Ám a program használata véleményem szerint nagyon magas szintű angol nyelvtudást igényel. Ugyanis van egy teszt, a Word Memory, ahol 30 db. szót kell megjegyezni 2 perc alatt, és vissza kell írni 3 perc alatt, és ki mennyit ír vissza. És az a személyes tapasztalatom, hogy azokat a szavakat, amiknek a jelentését nem tudom, azokat nem tudom megjegyezni. Próbáltam több módszert is, például hangosan felolvasni a szavakat, elvileg az is jó módszer, de nem segített. Ma kitaláltam azt, hogy felírom a 30 szót, és amiket nem tudok, azokat kiszótárazom. Na most ez de szép lehetőséget ad a puskázásra. Most éltem is vele, és 25 szót visszaírtam. Így persze, hogy jobb lesz a végeredmény. De holnaptól letakarom a füzetet. ^^’ Egyébként átlagban 6-8 szót tudok visszaírni, mert azokat is hézagosan jegyzem meg, melyek jelentését tudom. De abban reménykedek, hogy ha bővítem a szókincsemet, több szót tudok megjegyezni, mert szerintem, ha lenne magyarul, sokkal többet tudnék visszaírni. Egyébként mindegyik szó négy betűs.

A másik teszt, ami miatt magas szintű angol nyelvtudást igényel, az a Syllable count, vagyis a szótagszámlálás. Adott egy szöveg, meg kell számolni, hány szótagból áll, és itt ért egy pár érdekes meglepetés. Meg mertem volna esküdni, hogy a múlt idővel ellátott angol igék a “ed” jellel még egy szótagot kapnak, de döntő többségében egybe számolja őket, és legalább ennyire meglepő volt, hogy a fire két szótag.

De sok lehetőségünk van fejleszteni az agyunkat, például Calculations, ahol villámidő alatt kell egyszerű számtani műveletek eredményét beírni. Még azt hozzátenném, hogy a játék tokjába mellékeltek egy “handwriting help” füzetet, mely gyors talpalót ad arra, hogy érdemes a betűket és a számokat helyesen írni, hogy a gép biztos felismerje. No most ennek nem sok értelmét látom, mivel sebességre megy, ezért az egyest elintézem egy függőleges vonallal, úgyis felismeri. Vagy az ötöst a kalapjánál (ahogy tanultuk 1. osztályban. :D) kezdem, a hetest nem húzom át a száránál. Az esetek döntő többségében jól “látja”, hogy mit írok, de néha a fejemhez kapok, amikor teljesen nyilvánvaló, hogy 9-est írok, erre 5-öst lát, és áthúzza. -_- Meg érdekes dolgot fedeztem fel a számlálás kapcsán, néha leblokkol az agyam 1-2 másodpercre, mintha egy pillanatra máshol járnék, és mire észbe kapok… Egyébként az egyéni rekordom 15,81 másodperc, 20 példát kell gyorsan megoldani. És amikor leblokkolok, akkor van 19-20 másodperc. Nagyon ritkán van olyan jellegű következménye ennek az elakadásnak, hogy mást látok egy pillanatra, és más eredményt írok be. Például 7×3-ra odaírtam, hogy 10, mert + jelnek láttam a × jelet, de fél pillanat múlva “felébredtem”, már késő volt. Ugyanez a számolás van 100 művelettel, és itt lehet normal, vagy hard-ot választani, a hard-ban osztás is van, tehát nem sokkal nehezebb. Az egyik nagy kedvencem a Time Lapse. Van két óra, különböző időpontot mutatnak, és a köztük levő különbséget kell megadni (a felsőhöz kell viszonyítani az alsót). A Head Count keményen meg tud szivatni hard módon (itt is van Normal és Hard). Vannak emberek a házban, ezek járkálnak ki-be, és a végén meg kell mondani, hogy hány ember van a házban. A Hard módban kéményseprők is vannak, ugyanis kéményen keresztül is járnak ki-be az emberek, és amikor gyorsak… Na akkor vegye elő az ember minden agykapacitását, garantálom, hogy az ember feje belefájdul, hirtelen hány helyre kell figyelni, és eközben számolni. A Low to High-ot nagyon szeretem még. Vannak számok, meg kell jegyezni, és a megfelelő sorrendben visszaadni, ha eltűntek. Egyre több számot kell megjegyezni, és ha hibázunk, visszalépünk egyet. Még egy van, a Triangle Math. Ennek az a lényege, hogy van három szám felül, össze kell adni a bal oldalit, és a középsőt külön, valamint a középsőt és a jöbb oldalit külön, majd a két összeget újra összeadni, és az az eredmény. Ennek is van Hard módja, akkor négy számmal kell dolgozni.

Jó, hogy vezet grafikont a program, így láthatjuk, mennyit fejlődtünk, viszont a grafikon nagy hátránya, hogy egybeveszi a Normal és a Hard módot, és igencsak meglepő, hogy például a Triangle Math-et Normalon megcsinálom 40 mp alatt, Hardon meg 2 perc alatt, és nagyon szépen mutat, az a hirtelen zuhanás, és az, hogy bicikli sebességéhez hasonlítja az agykapacitásomat. Ugyanis minden egyes gyakorlat után közlekedési eszközzel mutatja meg, hogy milyen a pillanatnyi agykapacitásod. Hat szint van:

  • Walking Speed – Egy járó ember, ez a legrosszabb
  • Cycling Speed – Bicikliző ember, kettes szint
  • Driving Speed – Autót vezető ember, hármas szint
  • Train Speed – Vonat sebessége, négyes szint
  • Flying Speed – Repülő sebessége, ötös szint
  • Rocket Speed!! – Kilövik a rakétát! Legjobb teljesítmény

A Rocket Speed eléréséhez már tényleg szuperaggyal kell rendelkezni.

Egyébként nem most vettem meg a programot, 2007-ben kaptam nővéremtől születésnapomra, nagyon meglepett, hogy ezt küldte nekem, de örültem neki. Akkoriban sokat használtam, majd meguntam, és eltettem. De most a Wii Fit után rájöttem, hogy nemcsak a testet is kell edzeni, hanem az elmét is. A lélek ápolása… Az még várat magára, remélhetőleg nem sokáig.

supermario4ever névjegye

Szeretem az ázsiai kultúrát, de ahogy változok, fejlődök, úgy igyekszem minél több mindenben megtalálni önmagam, kiteljesedni. Blogírással és énekléssel tudom leginkább megmutatni, hogy ki vagyok. Az általam kezelt blogokban igyekszek érvényes gondolatokat leírni. Olyanokat, melyeket személyes értékrendem szerint igaznak gondolok, és önmagamat is kifejezem velük. A világ felfedezése nem áll meg, folyamatosan fedezek fel új dolgokat, melyek formálják a világról alkotott képemet, gondolkodásomat. Igyekszek úgy írni, hogy bárki, aki olvassa, úgy érezze, hogy megérte elolvasni, és talán néha vissza is tér, hogy olvassa az írásaimat.
Kategória: Brain Training
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s