Top 10 Walt Disney #9


Az Oroszlánkirály

LionKingWallpaper1024Annak idején hatalmas médianyilvánosságot kapott, korának legmeghatározóbb animációs filmje. Szinte minden körülötte forgott még minálunk is, az InterCom weboldala szerint az első kiadású videokazettából 125.000 példányszámot adtak el, ami hatalmasnak számított még akkoriban is. Nálam “csak” a 9. helyet érte el, mert számomra túlságosan nagy hatásúak voltak a jelenetek. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem érdemli meg a maga hírnevét, de az én szubjektív listámban itt foglalt helyet.

870424_1338843839109_500_276Szép történet Szimbáról, az élet körforgásáról. Megszületik az kis trónörökös Szimba. Ennek a bácsikája, Zordon nem örül, mert így nem ő követi a testvérét a trónon, ezért elhatározza, hogy megöli Szimbát, és Mufasát. Szimba az évek során szépen cseperedik, apjával sokat játszik, és tanítja, mi a helyes, és mi nem. Ám nem beszél arról, hogy mi van a büszkeföldén túl, így Szimbát felcsigázza, hogy mi lehet ott.  Rábeszéli a kis barátnőjét, hogy tartson vele. Elmennek az elefántcsonttemetőbe, ahol összetalálkoznak a három hiénával, akik nem kímélik az életüket. Ekkor jön meg Mufasa, így a kölykök megmenekültek.

MufasadeadÁm sajnos az ördögi terv kivitelezéséhez nem kell sok. Zordon megindítja a Gnúcsordát, és Szimba is köztünk van. Az apja, Mufasa rohan, hogy megmentse a fiát. Meg is menti, ő is feljutna, de Zordon megragadja, és letaszítja a mélybe, így ő meghal. Szerintem, ha lenne minden idők leghatásosabb 10 filmjelenete, ez biztosan benne lenne. Életem egyik legmegrázóbb jelenete volt, sokáig ezért nem szerettem visszanézni a rajzfilmet, mert tényleg, szavakba nem lehet önteni, hogy mennyire hatásos. Ekkor jelenik meg Zordon, hogy ő a hibás az apja haláláért, és menekülésre készteti. Szimba el is megy, még maga se tudja, hol köt ki. Zordon “bejelenti” Mufasa és Szimba halálát, ezért ő az új király.

the-lion-king_1994-1-700x414Szimba egy távoli földön annyira kifárad, hogy elalszik. Egy vaddisznó, és és egy szurikáta (Timon és Pumba) találja meg. Kis oroszlánunk felébred, két új társa először megijednek tőle, de aztán látják, hogy nem bánt senkit, és végül összebarátkoznak. Szimba mellettük nő fel, és az általuk képviselt életelv szerint él, ami bizonyos szempontból jó, de nem mindig helyes.

adult simba nalaEközben Büszkeföldén az élet távolról sem rózsás. Amióta Zordon a király, azóta együtt élnek az oroszlánok, és a hiénák, és az oroszlánhölgyeknek kell mindig vadászni, ám lassan már tartalékaikat is felélik. Egy szép napon az egyik oroszlán elmegy vadászni, és arra mezőre köt ki, ahol Szimbáék is vannak. Összetalálkozik Szimbával, és csak később ismeri fel, hogy ő a gyerekkori barátnője, Nala. Iszonyúan megörülnek egymásnak, együtt játszanak, és talán… egymásba is szeretnek. Ám a nézeteltérések hamar kiütköznek, hiszen Nala hazahívja, de Szimba nem akar, neki új élete van. Ekkor sértődötten búcsúznak egymástól. Nem sokkal később, Rafiki, a mandrill megérzi, hogy Szimba él, ezért megkeresi. Megtalálja, és a maga ravasz módján ráveszi Szimbát, hogy térjen vissza. “Nézd meg jobban!” És látja! Visszatér! Rájön, hogy neki még dolga van.

936full-the-lion-king-screenshotZordon nagyon ledöbben, amikor látja, hogy Szimba még él. Nyilván magától nem adja át a királyságát, így meg kell küzdeni érte. Vérre menően kemény csatát vívnak, mind a ketten megsebesülnek, de végül Szimba kerül ki győztesen. Zordon, amikor talán már ő is tudja, hogy vége, még akkor is gyáva módon mentené az életét, de a hiénák zsákmánya lesz.

CircleCompletedÍgy Szimba lesz az új király, így Büszkefölde ismét virágzó föld lesz. És gyerekük is születik! Nagyon aranyos. 🙂 Így válik teljessé az élet körforgása.

Hát ennyi. Nagyon nem is tudok hozzá mit fűzni, tényleg a legnagyobb Disney rajzfilm lett, méltán az egész világ kedvence, de hogy nálam mitől lesz igazán jó egy Disney alkotás, az később kiderül.

supermario4ever névjegye

Szeretem az ázsiai kultúrát, de ahogy változok, fejlődök, úgy igyekszem minél több mindenben megtalálni önmagam, kiteljesedni. Blogírással és énekléssel tudom leginkább megmutatni, hogy ki vagyok. Az általam kezelt blogokban igyekszek érvényes gondolatokat leírni. Olyanokat, melyeket személyes értékrendem szerint igaznak gondolok, és önmagamat is kifejezem velük. A világ felfedezése nem áll meg, folyamatosan fedezek fel új dolgokat, melyek formálják a világról alkotott képemet, gondolkodásomat. Igyekszek úgy írni, hogy bárki, aki olvassa, úgy érezze, hogy megérte elolvasni, és talán néha vissza is tér, hogy olvassa az írásaimat.
Kategória: Oroszlánkirály
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s