Top 10 Walt Disney #1


MULAN

Mulan_Wallpaper_2_1024A Mulan esetében bosszulta meg magát a legjobban, hogy egy időban abbamaradt az érdeklődésem nem csak a Disney rajzfilmek iránt, hanem általánosságban is kevesebbet néztem animációs filmeket. Ha így első helyre tudott kerülni a Mulan, hogy csak idén láttam először, akkor milyen élmény lett volna 1998-ban moziban látni? Első végignézés után azt mondtam magamban, hogy ez igen! Második után már kétség sem fért ahhoz, hogy itt trónfosztás lesz. Már az első pillanatoktól kezdve magamévá tudtam tenni, azonosulni tudtam a főhősnővel, a történet teljesen megragadott, a zenék, sőt még a háttérzenék is elsőosztályúak!

Movie_poster_mulanNem tudni, hogy Mulan valóban létezett-e, ha igen, elméletek szerint a VI. században élhetett, nem sokkal a Tang dinasztia előtt. Kínát megtámadták a hunok! A császár azért építette a nagy falat, hogy lássa, át tudom-e törni? Hát tessék! Így a hunok hadvezére. És ez is egy nagyon érdekes dolog, ugyanis a Disney klasszikusokban a negatív főhős egy gyáva (legtöbbször torzul megrajzolt) egyén, aki mindig mással végezteti el a piszkos munkát. De a hunok hadvezére rendkívül bátor, és bár szinte szörnyetegként van ábrázolva, mégis kivívja a tiszteletet, hogy ő maga is odaáll, és küzd.

Egy békés reggelen a falu izgatottan készül a nagy eseményre: Fiatal lányok házasságszerzőhöz mennek. Mulan is oda készül. A jó feleség legyen mindig pontos… Megszólal a kakas, hoppá, munkára fel! Mulan kutyáját valóban “kisöcsém”-nek hívják, angolul is “Little Brother” a neve. Ügyesen végezteti el vele a munkáját, megeteti a tyúkokat, akik rendületlenül üldözik a kutyát a tápért. Még az imádkozó édesapához is képesek bemenni, akit szemmel láthatóan nem zavar a hirtelen jött társaság. A lányáért imákozik, hogy legyen sikere a házasságszerzőnél. Ahogy elnézi, jobb, ha folytatja az imádságot…

mulan_image2Mulan késve érkezik meg az anyjához, megfürdetik, és szépen kisminkelik, hogy igazi nőként érkezzen meg a házasságszerzőhöz. Hozzon örömöt e nap, Mulan is tudja, hogy most nem sülhet fel. Amikor négy lány társaságában a hölgy színe elé járul, őt hívja be elsőnek. Szépen elmondja az intelmeket, természetesen nem használja a kezére írt puskát. Rendben van, és most töltsön teát. Egy nőnek igen fontos, hogy vendéglátáskor illedelmesen fogadja a vendégeket. Mulan nagymamája által egy útitársat kapott, Cirip, a tücsök. A tücsök a kínai hagyomány szerint szerencsét hoz. Ám Cirip egy kicsit szabadjára engedte magát, és Mulan által kiöntött teában megmártózik. Az asszony magához emelné a teát, de Mulan szinte kitépi a kezéből. A bakiból egy csúnya baleset kerekedik ki, ugyanis kiömlött a forrongó szén, amibe véletlenül beleül a hölgy, és csúnyán megégeti a fenekét. Mulan egyszerűen oldja meg a problémát: Leönti a teával. A házasságszerző erre irgalmatlan haragra gerjed, és mondja, hogy Mulan-ból soha nem lesz jó feleség.

mulan_by_Mulan10Amikor hősnőnk hazatér, nehezen tud a tükörbe nézni. Nem érti, miért baj, hogy lelkében más él, mint testében. Az apja még így is nagyon szereti a lányát, meggyőződése, hogy az a cseresznyevirág, mely elkésett, az lesz a legszebb. Gongatják a vészharangot, jelentik, hogy a hunok megtámadták Kínát, és minden család férfitagjának be kell vonulnia katonának. Mulan családjában egyedül az apja a férfi, ám ő már nem fiatal, és bár igyekszik titkolni, de megrokkant az elmúlt évek során. Mulan próbál közbelépni, az apja annyi háborúban volt jelen, miért kéne most is bevonulnia? De nem talál meghallgatásra, hiszen ezekben az időkben a nőknek még finoman szólva is kuss volt a nevük, a többit meg képzelhetitek.

A vacsora szemmel láthatóan nem egy vidám időtöltés jelen pillanatban a Hua családban. Csak Mulan töri meg a csendet. Minek kell bevonulnia katonának? Talán nincs elég fiatal férfi az országban? De az apja most is csendre inti. Amikor késő este a lány látja, hogy az apja búcsúzkodik, elhatározza, hogy a saját eszközével akadályozza meg, hogy az apja bevonuljon: Felveszi apja vértjét, férfinak adja ki magát, és ő maga vonul be. Ezzel Mulan nem akámit vállal magára, ugyanis ekkoriban halálra ítélték azokat a nőket, akik férfinak adták ki magukat. A családja kétségbeesetten veszi tudomásul, hogy lányuk eltűnt, és a lovat is magával vitte.

mulan_image4Így elkél néki egy örző-védő. Az ősatya egy kis gyíkszerű sárkányt ébreszt fel, hogy gongasson, és keltse fel a család többi tagját. Hiszen Mulan bajban van, kell neki egy őrző-végő. Mushu, a gongató kissárkány boldogan jelentkezne a szerepre, kicsit túl is játsza a kortesbeszédét, ki is nevetik a többiek. Ám de most nem akárkire van szükség, a nagy kősárnyára. Keltse fel őt. Mushu durcásan teljesítené az ősatya kérését, de az nem kel fel. A sárkány annyira ütögeti, hogy végül darabokra törik. Úgyhogy Mushu-n a sor, először bizonygatja, hogy ő a nagy kősárkány. Mondtam már, hogy ő a nagy kősárkány? Megy is, hogy megmentse Mulan-t.

Mulan1Aki eközben gyakorol férfiasan viselkedni. De a ló nehezen bírja nevetés nélkül, erős utalás arra, hogy Mulan gyenge teljesítményt nyúlt. Ekkor jelenik meg Cirip és Mushu (időközben összetalálkoznak), a kis sárkány igyekszik hatásosra csinálni a bemutatkozását, de Mulan ledöbben, hogy ki van az árnyék előtt. Az ősatyák egy gyíkot küldtek? Próbálja bizonygatni, hogy nem gyík, ám hiperaktivitásával kivívja a ló ellenszenvét. Nyughasson a csacsi, irány a tábor!

Mulan nem győz undorodni az őt körülvevő férfiaktól. Turkálnak az orrukban, köpködnek, az igényességnek csírája sem mutatjozik a viselkedésükben. Mulan bemutatkozása igencsak viharosra sikeredik. Amikor a tábornok a fiával beszéli meg, hogy támadják meg a hunokat, kint igencsak nagy fejetlenség alakul ki. A tábornok fia kiérve próbál rendet teremteni, ki ez az új fiú? Mi a neve? Bizony van neve, méghozzá férfi neve van. Nagy nehezen kitalálja a Ping nevet. A társaságnak ki kell takarítani a tábort.

mulan_image10Másnap Mushu ébreszti Mulan-t, lassan kezdődik a kiképzés. Gyorsan összekészülődik, és siet ki. Li Shang máris kezdi a munkáját, de is idő után szomorúan veszi tudomásul, hogy sokat kell még tanulniuk. Szépen lassan igyekszik ránevelni a társaságot arra, hogy nem csak íj kell hozzá, hogy a hunt legyőzd. A végére egész ügyes hadsereget képez ki a katonáiból. Még utoljára áradoznak egy szép és kacér lányról, de sajnos a jókedv hamar elszáll, ugyanis Shang apjának serege megsemmitítő vereséget szenved a hunokkal szemben, és sajnos ő sem éli túl.

Shang tudja, hogy nincs idő gyászolni, hiszen bármikor támadhatnak a hunok. Szinte azonnal akcióba kell lépniük. Rengetegen vannak, de Shang bátorítja a seregét, hogy ha meg kell halniuk, férfiként halnak meg. Szerencsére a kínaiak több évszázaddal megelőzték a korukat, rakétáikkal nincs mitől félniük, főleg, ha Mulannak ötlete támad. Kiszámolja, hol van a hegy csúcsa, és oda lövi a rakétát, hogy hatalmas lavinát indítson el. Az ötlet nagyon jó, rengeteg hun hó alá kerül, ám saját hadseregét is gyors menekülésre késztette. Mulan megmenti Shang-ot, de ő keményen megsérül.

mulan_image19És itt a baj, ápolás közben kiderül, hogy nő. Mulan kész szembenézni a következményekkel, tudja, hogy meg kell halnia. Shang kardot emelne rá, de végül nem teszi meg, hiszen Mulan is megmentette az életét. De sorsára hagyják. A lány tudja, hogy egyszer apjának szemébe kell nézni, de nincs sok idő a sajnálkozásra, Mulannak tudomására jut, hogy a hunok nem haltak meg. Vágtat is haza, hogy felkészítse a csapatát.

mulan_image22A városban ünneplik a “győztes” hadsereget, Shang láthatóan nagyon szomorú. Mulan közéjük vágtat, mondja, értesítené is Shang-ot, de már nem figyel rá. Senki nem nem érdekli őt, de mégis talál valakit, aki figyel rá, így időben el tud kezdeni intézkedni. Meg is érkeznek a hatalmas csata alakul ki, a palota sem ússza meg sérülés nélkül, de a végére Mulan ügyesen elintézi a hun hadvezért, így Kína véglegesen is győzelmet arat. Ezzel elismerik, hogy Mulan megmentette népét, a császár ki is nevezné főtanácsosnak, de a lány csak a családjához szeretne hazajutni. De azért egy meghajlást, és egy hatalmas ovációt engedtesék meg! Mulan ezzel bebizonyította, hogy a nőknek is van életterük.

mulan_image26Hazamegy, az apja nagyon örül neki, nincs szebb ajándék, minthogy a lánya hazatért. A nagymama meg kicsit morgolódik, egy kardot hoz haza, ahelyett, hogy egy férjet hozott volna. Kérése parancs: megjelenik Shang, aki Mulan-t keresi. Legközelebb a nagymama is bevonul. Shang zavartan adja át Mulannak, vagy az apjának a vértet, már ő sem tudja kié. Meghívják vacsorára. De inkább maradjon esküvőre! Elfogadja a vacsorameghívást, a többit majd meglátjuk. Az ősatyáknál is minden rendben van. Elismerik Mushu tettét, és lehet újra őrző-védő.

Erről is nagyon sokat tudtam beszélni, de megnézve az igazi, az érzés nincs elspoilerezve. A háttérzene nagyon sokat lendít a hatásfokon, meg az úgy az egész komplexen: Mushu ökörségei, Mulan szerencsétlenkedése katonaként, és minden egyes dal fantasztikus! Kár, hogy a Mulan 2-t legalább annyira elrontották, mint amennyire szokás a folytatásokat. De nálam az első film a csúcs!

supermario4ever névjegye

Szeretem az ázsiai kultúrát, de ahogy változok, fejlődök, úgy igyekszem minél több mindenben megtalálni önmagam, kiteljesedni. Blogírással és énekléssel tudom leginkább megmutatni, hogy ki vagyok. Az általam kezelt blogokban igyekszek érvényes gondolatokat leírni. Olyanokat, melyeket személyes értékrendem szerint igaznak gondolok, és önmagamat is kifejezem velük. A világ felfedezése nem áll meg, folyamatosan fedezek fel új dolgokat, melyek formálják a világról alkotott képemet, gondolkodásomat. Igyekszek úgy írni, hogy bárki, aki olvassa, úgy érezze, hogy megérte elolvasni, és talán néha vissza is tér, hogy olvassa az írásaimat.
Kategória: Mulan
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s