Super Mario Kalandjai részek


Cseri ma befejezte a munkát, elérhetővé tette a rajzfilmet magyarul. Most néztem meg, és érdekes érzés volt. 2006 januárja óta van meg angolul, de most olyan volt, mintha MOST láttam ELŐSZÖR annyi év után. Ez a régi magyar hang egyszerűen fantasztikusra sikeredett, nagyon eltalálták a karakterek egyéniségének megfelelő hangokat! Fel is jegyeztem, csak nem mindenkinek nevét hallottam ki normálisan, úgyhogy lehet, hogy itt-ott furcsák lesznek a nevek. Lejegyeztem az opening narrációt is, előbb ezt írom le:

Íme a legenda, amely mindannyiunk számára feledhetetlen.
Eddig úgy tudtuk, hogy a Sárkánykirály elhagyta a Gombabirodalmat.
De most! Halálhajója újra támad!
A Sárkánykirály visszatért! És magával hozta velejéig gonosz ivadékait is.
Íme a sárkány kölykei!
De a Super vízvezeték-szerelő tudásukkal a Super Mario Fivérek
Megmentik Kalapos Gomba Hercegnőt,
És barátait a gonosz sárkány karmaitól
Bowser: KAPJÁTOK EL A VÍZVEZETÉK-SZERELŐKET!

És akkor íme a magyar hangok. Egy párnak, melyet tudtam kihez kötni, azokhoz párosítottam a karaktert is:

Mario: Szűcs Sándor
Luigi: Belföldi László
Toad: Újrati Dénes
Hercegnő: Fazekas Zsuzsa
Husi Katalin
Andai Kati
Alföldi Róbert
Bej Róbert
Háda János

Super Mario Kalandjai

A videokazetta borítója

A többiek nyilván Bowser vagy az egyik gyermekének a hangja. A listából két embert nem vagyok biztos, hogy jól hallottam ki.

Nem is csak a nosztalgia miatt volt hatalmas élmény visszanézni, hanem mert összehasonlíthatatlanul jobb a régi magyar hang, az újhoz képest, sokkal jobban eltalálták az adott karakter jellemét. Mario harsányabb hangja nem csak a kövérsége miatt illik jobban hozzá, hanem, hogy mindig ő a nagy ötletek kitalálója, megvalósítója, mindig ő lép előre, ha cselekedni kell. Ugyanígy nagyszerű választás volt Luiginak a szerényebb, visszafogottabb hang, hiszen nem csak hogy soványabb, hanem ő az, aki inkább meghúzódik a háttérben, megy a bátyja után. Toad nem is Toad rekedtes hang nélkül. Én azokat a játékokat preferálom jobban, ahol rekedt hangja van, szerencsére az utóbbi időkben ilyen. Szerintem ez a hang illik a kicsit meggondolatlan, de rendkívül aranyos, és szeretetre méltó gombához. Hercegnőnek jó a vékonyabb hang, akit még nagyon kiemelnék, az Bowser rendkívül erős hangja. Nagyszerűen sikerült kihangsúlyozni a gonoszságát vele, élethűbbek lettek a tettei. A hat rész során Bowser három gyereke kapott igen vicces magyar nevet: Csufilány (Kootie Pie Koopa), Rosszcsont (Cheatsy Koopa) és Locsifecs (Big Mouth Koopa). Na, már csak az eredeti videokazettát kell elkönyörögnöm, én vitrinben fogom őrizni, annak egy haja szála nem görbülhet!

Addig is Cseri engedélyével megosztom mindenkivel a régi szinkronos Mario rajzfilmet:

Letöltés itt / Download here

Az alábbi részeket tartalmazza ebben a sorrendben:

 1. Reptiles in the Rose Garden
 2. Sneaky, Cheating, Lying Ninja Koopas
 3. Toddler Terrors of Time Travel
 4. The Beauty of Kootie
 5. Reign Storm
 6. Never Koop a Koopa

Nem lett részenként külön vágva, és csak mp4-es formátumban tudta feltenni. A hang eredetileg nagyon rossz minőségű volt, ennyire sikerült feljavítani. DVD minőségűt nyilván az életben nem fogunk tudni kreálni belőle, azt csak akkor lehetne, ha valahol meglenne az eredeti hanganyag, de van egy olyan félelmem, hogy a Vico Video kiadó jogutód nélküli megszűnésével egyetemben a hangnak is nyoma veszett. Lehet, hogy a videokazetta képének minőségéből sokan arra következtetnétek, hogy ez egy gagyi munka, de higgyétek el, hogy nagyon értékes a belbecs!

És akkor beszélnék egy kicsit a Nintendós társaság gyökereiről is, ugyanis ennek a rajzfilmnek köszönhető, hogy magjában kialakult ez a társaság. Az egész 2006 februárjában kezdődött, amikor az 576 fórumon… mondhatni nagyobb népszerűségre tettem szert azáltal, hogy mennyi mindent tudok a Mario játékokról. Ne szerénykedjek, csodáltak egy páran akkoriban. És valahogy szóba került a Super Mario Bros. 3 játék kapcsán a rajzfilm is, és Krisi jelentkezett, hogy neki megvan. Felvettük egymást MSN-re, ez volt 2006. március 8-án (már 7 éve O_O). A videokazettát azóta is keresi, melyen ez a rajzfilm volt :D de innen gyökerezik az a társaság, mely annak idején a BigN-ből indult, majd sok csetlés-botlás után a 3DS Hungary-vel elnyerte mai “formáját”. Jó, most nyilván ez a rajzfilm úgy nem szent, ha nem ez, akkor valami más biztos összehozta volna ezeket a baráti kapcsolatokat.

És akkor tegyünk említést az új magyar szinkronról is. Nem lett úgy rossz, de összességében csökkenti a rajzfilm élvezeti értékét, hogy szinte senkinél nem találták el a jellemének megfelelő hangot. Kerekes József neve sokaknak, mint Garfield magyar hangja lehet ismerős. Most Marióként hallhatjuk. Ha őszinte akarok lenni, én nem tartom annyira jó szinkronszínésznek őt, mert bár mint Garfield nagyon jó, de pont azért, mert véleményem szerint neki nincs olyan hangja, aki egy domináns karakternek kölcsönözhetné a hangját, Mario meg pont hogy dinamikus karakter. Luigi hangja sem ismeretlen, Fekete Zoltán, aki a Scooby Doo-ból volt Bozont hangja. Olyan téren jól eltalálták, hogy neki is visszafogottabb hangja van, és bár nem vagyok nagy Scooby Doo rajongó, de a néhány rész alatt, amit láttam, annyira egybeforrt a hang vele, hogy szinte teljesen azt gondoltam, hogy Luigi is Bozont lenne. Tényleg nehéz elvonatkoztatni tőle. Toad magyar hangjaként Molnár Ilona egészen jó választás, és kifejezetten tetszik, amit csinál. Addig, amíg nem Kagome-ként, vagy Kaname Chidori-ként ordibál, addig nagy baj nincs. Még talán Bowser tetszik nagyon, bár azt a nagyon erőteljes hangot nem tudta Faragó András visszahozni. Ő volt az, aki a Gálvölgyi Show-ban felváltotta Gesztesi Károlyt a “Gyúrunk vazze?” jelenetekben. Igen, az a nagydarab ember. Nagyjából ennyi. Nézhető, de kicsit összecsapott munkának tűnik. Ezzel szemben a régi szinkronnal rengeteget dolgozhattak, valami nagyszerű munkát adtak ki a kezükből a készítők, és a szinkronszínészek!

supermario4ever névjegye

Szeretem az ázsiai kultúrát, de ahogy változok, fejlődök, úgy igyekszem minél több mindenben megtalálni önmagam, kiteljesedni. Blogírással és énekléssel tudom leginkább megmutatni, hogy ki vagyok. Az általam kezelt blogokban igyekszek érvényes gondolatokat leírni. Olyanokat, melyeket személyes értékrendem szerint igaznak gondolok, és önmagamat is kifejezem velük. A világ felfedezése nem áll meg, folyamatosan fedezek fel új dolgokat, melyek formálják a világról alkotott képemet, gondolkodásomat. Igyekszek úgy írni, hogy bárki, aki olvassa, úgy érezze, hogy megérte elolvasni, és talán néha vissza is tér, hogy olvassa az írásaimat.
Kategória: The Adventures of Super Mario Bros. 3
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

22 hozzászólás a(z) Super Mario Kalandjai részek bejegyzéshez

 1. Molnár János szerint:

  Lehet, hogy az én gépem rosszul játssza le a videókat, próbálkoztam több lejátszóval is, de jól látom hogy a képből kb. a felső egyharmada látszik néha rendesen? Csak nálam ilyen a képminőség, vagy másnál is ilyen? O.o

  Egyébként hatalmas nosztalgiaáradat kapott el ahogy meghallottam a hangokat. Igaz az idő vasfoga megrágta, de ettől függetlenül kifejezetten örülök neki, hogy újra átélhetem gyermekkorom eme rég feledett emlékét :)

  ~LernenBoy

  • supermario4ever szerint:

   Bagszi és Truner is panaszkodott a képre, úgyhogy kipróbáltam én is: Nekem Media Player Classicon ment rosszul. A felső harmad jó, a többi mind szürke. Viszont Windows Media Player-ön jó. Ajánlom azon. Cseri egyébként azt mondta, hogy valami kodek kéne, de nem mondta meg, hogy pontosan melyik. Én TV-n néztem, mert USB csatlakozón keresztül úgy is jó, és nagyon jól lejátszotta.

 2. Molnár János szerint:

  Leutaztam Kecelre, és a másik gépemen már működik Windows Media Playerrel :) Egy pillanatra megijedtem, hogy az évek alatt ennyire leromlott volna a kazi minősége. De örülök, hogy nem romlott le nézhetetlen minőségűre! :D

  • supermario4ever szerint:

   Nem, a képpel nincs semmi gond. :) Sőt, azt is meg merem kockáztatni, hogy a hanggal sincs semmi baj, csak így sikerült felvenni. Állítólag, csak egy audio kábelt kell venni, amit a géphez lehet kötni, és úgy jó minőségben lehet videóról felvenni a hangot. Megnéztem a videómat, és totál meglepett, hogy van külön audio kimenete. :D Ha megérkezik hozzám a kazetta, megpróbálom.

 3. Molnár János szerint:

  Nah! Végül a tiéd lesz a kazi? :D

 4. Norbert Orosz szerint:

  Helló! Esetleg nem tudnád feltölteni a dvd-s változatokat is?
  Mert már régóta keresem őket, és csak a Super Mario Világát találtam meg dvd-ripben. :/

 5. Norbert Orosz szerint:

  Köszi! :)
  Ha gondolod a teljes dvd feltöltése is megteszi! ;P

 6. Norbert Orosz szerint:

  Megfelel AVI-ban is! :)
  Csak érdekelt volna angol szinkron meg felirat is, aztán láttam a borítón hogy csak magyar szinkron van. Úgyhogy tökéletes lesz AVI-ban is. Nagyon szépen köszönöm a fáradozásodat! :)

 7. Norbert Orosz szerint:

  Én a sorozatot először 1995-ben láttam a német RTLII-n, szóval nekem onnan ismerős. Abban az időben csak a videójátékok mentek mindenhol, akárhova kapcsoltam akkoriban nem volt olyan, hogy ne kaptam volna el egy Gameboy vagy SNES reklámot. Gondolok itt mondjuk a Baywatch-ra (volt egy rész amiben Hobby azzal akart imponálni egy csajnak, hogy bucira veri a könyék legmenőbb gyerekét Street Fighter II-ben), vagy a Vészhelyzetre (ahol egy olyan gyereket vittek a kórterembe aki egy Sega GameGear-en tolta a Mortal Kombat II-őt). De ne felejtkezzünk meg a Varázsló című filmről se ami igazi klasszikus, ebben a filmben az a fő cél hogy Jimmy Woods megnyerje a Nintendo bajnokságot. Ez meg is elevenedett számunkra a Három Kívánságban, amiben Dévényi Tibi bácsi buzdította a gyerekeket Super Mariozás közben, azt hiszem később telefonos játékot is csináltak belőle. Aztán ahogy kiadták SNES-t már a Super Mario World-el játszhattak a műsorban, később már más játékokat is beraktak a reklám szempontjából mondjuk ilyen volt a The Smurfs.

  • supermario4ever szerint:

   Akkor nagyjából azonos helyeken jártunk. :) Annak idején én is sokat néztem a német adókat hétvégén délelőtt, de én úgy emlékszem, hogy a sima RTL-en voltak. De végülis tök mindegy, annak idején tényleg RENGETEG Nintendo reklám volt, de valami megszámlálhatatlan. És egyébként most is vannak Nintendós reklámok az RTL II-n vasárnap reggelenként, meg a SUPER RTL-en is szoktak menni, de azokon a Disney sorozatokon kívül olyan gagyi rajzfilmek mennek, hogy azért már szinte nem is éri meg rákapcsolni.

   A 3 kívánságot én is sokat sokat néztem, nekem csak a Super Mario World maradt meg, de rémlik a Smurfs is. De akkor gondolom, az Elektor Kalandor is rémlik. :) Arról itt írtam: https://supermario4ever.wordpress.com/2010/10/21/a-magyar-nintendo-kultura-ose-elektor-kalandor/ Ebben NES játékokkal játszottak szintén Dévényi Tibor által, de az utolsó adásban mutatták be a Super Nintendót a Super Mario All-Stars játékkal. Azt amíg élek, soha nem felejtem el. :)

 8. Norbert Orosz szerint:

  Uhhh mekkora műsor volt! De rémlik, hogy volt egy műsor ahol bent a stúdióban párbajoztak két Mega Drive-on a Sonic-al, azt hiszem az a Szegasztok lehetett. Az annyira nem ragadt meg. :P:D

  • supermario4ever szerint:

   Bennem sem! :D De tényleg olyan furcsa volt, hogy a Szegasztok nagyon menőnek akart tűnni, de valahogy egyáltalán nem gyakorolt rám hatást. Az 576 KByte műsorát volt még menő nézni. Egyébként a Sonic menő, és jó játszani vele, de valamiért akkoriban Mario volt az isten.

 9. Norbert Orosz szerint:

  Igen az 576KByte volt a biblia… azon nőttem fel, később pedig közöm is volt hozzá. A Sonic-al először egy görögországi nyaraláson találkoztam egy játékterembe, ahol be volt kasznizva egy Mega Drive kicsit furcsán néztem akkor, hogy abba az egy gépbe nem lehet dobni pénzt. Aztán egy közeli ismerősünk később SEGA Kölcsönzőt is csinált, hát mondhatni akkoriban átálltam ez erő sötét oldalára, visszasírom azokat az időket. :D

  • supermario4ever szerint:

   Nekem még megvan egy rakat az 576-os újságokból, csak egy pár szám hiányzik. Annak idején a Sega valamilyen szinten békés ellenfele volt a Nintendónak, én annak idején tiszteltem a Segásokat, és jó kis gépnek tartottam. A Sony volt az, aki nagyon durván átírta a gamer-történelmet, más érzetet társítottak a játékaikhoz, ettől (is) lettek nagymenők.

 10. Norbert Orosz szerint:

  Nekem is volt mindkét oldalról cuccom: Famicom, Gameboy, Master System II… persze én se határolódtam el, és engem a Sony nem nagyon varázsolt el, lehet azért mert akkor a Super Mario64 meg a Star Wars: Shadows of the Empire hatása alatt voltam. Pedig még a szembe szomszédba PlayStation játéktermet is csináltak és a környék gyerekei mind oda jártak én meg nagy ívbe kerültem. :D
  Én a PlayStation-t, XBox-t csak hype konzoloknak nevezem, megveszed, pár nap és végigtolod, megunod, többé elő sem veszed, többnyire érzéketlen, sablonos-üres storykat adnak el, de hát ez a trendi sajnos és hát sokan meg is eszik ezeket. :/

 11. Norbert Orosz szerint:

  Mikor kerülnek fel a részek? :3

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s