Német nyelvi teszt


Ahogy írtam egy pár napja, ma volt a német nyelvi teszt, és mivel csupa jó érzéssel jöttem el onnan, úgy döntöttem, hogy írok róla. Meg vagyok lepve, hogy sokmindenre emlékeztem, a múlt idő is jól ment, és az elmúlt bő 2 hónap német nyelvtanulása is nagyon jól jött. Nem véletlen kezdtem az alapoktól megint, ugyanis már most több olyan mondatszerkezettel találkoztam, amit biztosan tanítottak nekünk, de most, hogy sokkal jobban odafigyelek, valahogy teljesen más az egész tanulás. Bejött az a módszer, amit hallottam valahol, mint jó nyelvtanulási metódus, hogy az adott nyelv tanulásakor gondolkozz az adott nemzett agyával. Például német nyelv esetében németként kell gondolkodni, nekik ez a természetes mondatképzés, és így tényleg könnyebben megy az egész. Pedig már most találkoztam olyan mondatszerkezettel, ami nekem furcsa, a “hogy” utáni mondatrész képzése, az hogy az ige a legvégére kerül, és furcsának tűnik, hogy az alany után rögtön a tárgy jön. Azt hiszem, ezt hívják KATI szórendnek (kötőszó, alany, tárgy, ige). És pont ez volt gimnáziumban, amikor már magasabb szinten nyelvtanoztunk, hogy magyar fejjel olyan idétlennek tűntek azok a mondatok, ahogy kinéztek, hogy ha azt magyarul ugyanazzal a szórenddel mondanánk vissza, nagy nevetés lenne belőle.

Na és ez volt az, amire soha senki, egy nyelvtanár nem tanított meg minket. Elfogadni azt, hogy az adott mondatszerkezet a németeknek teljesen természetes, és ha tudunk ezzel azonosulni, akkor máris sokkal fogékonyabbak vagyunk az adott nyelvre, és könnyebben megy a tanulás. Én most ennek szellemében tanulok németül, és azt kell, hogy mondjam, hogy sokkal jobban megy. A START Neu nyelvkönyv és munkafüzet is nagyon jó választás volt. Tényleg a való életből veszik a párbeszédeket, sokszor találóak a mondatok, és ez hozzájárul ahhoz, hogy még élvezetesebb legyen a nyelvtanulás. Ahogy visszaolvastam véleményeket, nem mindenki van maradéktalanul megelégedve vele, nekem maximálisan bejött.

Csütörtökön derül ki, hogy sikerült-e a teszt (én ennek elég jó esélyét látom), 60%-ot kell elérni. Úgy van, hogy ez egy Bt, mely felnőttek német nyelvoktatásával foglalkozik. Ők javítják ki, továbbküldik a munkaügyi központnak, hogy javasolják-e az adott tanuló támogatását, vagy sem, ha igen, akkor a munkaügyesek döntik el, hogy támogatnak-e. Ez derül ki csütörtökre. Ha igen, akkor június 14-én kezdődik a tanfolyam, hétfőtől péntekig napi 4 órában lesz intenzív nyelvtanfolyam. A tanár már most felkészített, hogy nagyon nehéz lesz, nagyon kell tartani a lépést, és kb. 8500 szót kell a végére kívülről tudni. És november 23-ig fog tartani. Nekem minden tetszik, még azt se bánnám, ha nagyon kemény lesz, egyedül az tart vissza, hogy ilyen sokáig fog tartani. Ugyanis addig nem kereshetek munkát, és nincs esély arra, hogy Pestre visszakerüljek. Arra jó egyébként, hogy biztosan kapok valami pénzt, és így akkor jobban meg tudunk élni (bár szerencsére most sem a legalacsonyabb juttatások mellett élünk), és nagyobb anyagi szabadságom lesz, csak az zavar, hogy félévig nem lesz esélyem arra, hogy vissza tudjak menni.

Az extra pénz mindenesetre jól fog jönni, mert itt a békéscsabai Tescóban van vadonatúj Super Mario Galaxy 2 kicsit olcsóbban, 6.500 forintért. Na, ha például arra lenne pénzem, akkor minden további nélkül megvenném. Szerencsére annyira nem fenyeget, hogy el fog fogyni, ugyanis 3 darab van belőle. Dobozos, DVD-s, vadonatúj, úgyhogy mindenképp az enyém, csak egy kicsit legyen olcsóbb.

supermario4ever névjegye

Szeretem az ázsiai kultúrát, de ahogy változok, fejlődök, úgy igyekszem minél több mindenben megtalálni önmagam, kiteljesedni. Blogírással és énekléssel tudom leginkább megmutatni, hogy ki vagyok. Az általam kezelt blogokban igyekszek érvényes gondolatokat leírni. Olyanokat, melyeket személyes értékrendem szerint igaznak gondolok, és önmagamat is kifejezem velük. A világ felfedezése nem áll meg, folyamatosan fedezek fel új dolgokat, melyek formálják a világról alkotott képemet, gondolkodásomat. Igyekszek úgy írni, hogy bárki, aki olvassa, úgy érezze, hogy megérte elolvasni, és talán néha vissza is tér, hogy olvassa az írásaimat.
Kategória: német, Super Mario Galaxy 2
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s