Republica


Ismét egy olyan zenéről szeretnék írni, ami gyerekkoromban nagy hatással volt rám, ez pedig a Republica együttes első albuma. Szinte kijelenthető, hogy a semmiből ismertem meg a “Ready to Go” dalukat 1996-ban, azonnal belezúgtam. Eleve tetszik az ha egy dal lágy gitárszólóval indul, majd egyszerűen berobban. Bejött a hangulat, a videoklip is tetszett. Erre csak rátett a későbbi Drop Dead Gorgeous dal, nagyon meg akartam venni az albumukat, de csak kazettára futotta. 1.280 forintért cserébe egy olyan albumot kaptam, amelynek szinte mindegyik dalát szerettem, és ahogy mondani szokás, rongyosra hallgattam. Sokáig rocknak ítéltem a stílust, de a szintetizátor alapok erre alaposan rácáfolnak. Végül az alternatív rock elnevezést találtam rá, és talán ez a helytálló, mert itt-ott igencsak technós feelinget ad a zene.

Tegnap pedig tök véletlen megtaláltam az egyik egyfontos üzletben a CD-t, természetesen ezen az áron. Új keletű dolog a CD-knél, hogy ’90-es, ’00-s évek CD-it felújítják (gondolom polírozzák a lemezt, teljesen új tokba teszik), és “Replay Value” néven eladják £1-ért. De olyan sok zenei CD található, mint a régi szép időkben, amikor hatalmas divat volt a CD, és tényleg a legnagyobb albumok, igazi legendák vásárolhatók meg igencsak mélyen leszállított áron. Ettől most nem fogok visszatérni a nyugati zenékre, mert egy másik, nem olyan régi nagy kedvenc, a The Corrs albumait is megtaláltam, de azokat nem venném meg. Annyiban hallgatok több angol zenét, hogy mindig, amikor autóval megyünk, szól a rádió (az LGT is szólhatna…) és itt hallom újabban a legújabb trendeket. Elhallgatom őket, van egy szám, ami nagyon tetszik, de se az előadóját, de a címét nem tudom. Csak tetszik, hogy olyan halk, már-már misztikus a zene (szintetizátor-szólam) és a nő éneke is nagyon bejön. A Heart radio-t szoktuk hallgatni, tetszik, hogy régi nagy klasszikusok is mennek, amiket még én is ismerek és szeretek.

Na de térjünk vissza az együttesre. Az az igazság, hogy mindig amikor ilyen régi nagy zenéket veszek elő, amik annak idején nagy hatással voltam rám, de aztán eltűnnek a süllyesztőbe, majd sok év után ismét előveszem, akkor kicsit kellemetlenül, kényelmetlenül érzem magam. Egyrészt, mert fel lehet fogni egyfajta szembesítésnek, hogy miket is hallgattam régen, másrészt meg ugye ma már teljesen más zenét hallgatok, amik más hangulatot árasztanak magukból, ezáltal ha visszajön ilyen régi nagy klasszikus, akkor elfog az a hangulat, érzés, amik ma már csírájában sincsenek bennem, így eléggé furcsa ezeket újra megélni. Aztán van olyan, amiket könnyen befogadok, a jelen zenéi között is magamévá tudom tenni (pl. Baby Sisters, Orsi, Pa-Dö-Dő), de van olyan is, amit egyszer elég volt, köszönjük szépen. A Republica zenéje mai füllel hallgatva érdekes, mert sok benne az emlékezetes zenei elem, melyek most mint egy villámcsapásként törtek elő, és most is itt vannak a fejemben. Ugyanakkor kissé sötét atmoszférát áraszt magából, ami miatt viszont kellemetlen a dalaikra gondolni. Az énekesnő hangja erőteljes, néhol durván énekel. A szöveg pedig változatos. Vannak, melyek az élet “mókuskerék” oldalát krititálják, de akad olyan is, mely a mai (akkori, de igazából mai is lehetne) fiatal lányokat gúnyolja. Azokat, akik éhezik a hirtelen jövő nagy hírnevet és egyszerre mindent akarnak maguknak. Kiemelkedő a Drop Dead Gorgeous dal, melynek már a címe is érdekes. Angolul nagyon szép, de tipikus példája annak hogy erre nem találsz értelmes magyar jelentést. Illúziókról, hazugságokról szól, melyeket az ex fiúbarátja által élt meg. Kedvenc dalom volt régen az Out of the Darkness volt, és most is az. Ez is a mindennapos és egyhangú rutinokról szól: “Trapped in your world”. Igazából tetszik az album most is. És népszerű is lett, Nagy-Britanniában a 4. helyet érte el az album eladási listán. Csak aztán jött a nagy zuhanás, miután második album után nem készült studióalbum. Speed Ballads a második album címe, azt én is már csak egyszer hallgattam meg, felejthetőre sikeredett. De az első album nagyon erős.

Aki nem ismerné, annak itt a Ready to Go videoklip:

Az album borítója

Az album borítója

Megjelenés: 1996. július 30. (Amerika), 1996. október 5. (Európa)
Kiadó: BMG / Deconstruction
Elért helyezés: 4. hely

 1. Ready to Go 5:01
 2. Bloke 4:56
 3. Bitch 5:13
 4. Get Off 3:57
 5. Picture Me 5:47
 6. Drop Dead Gorgeous 4:30
 7. Out of the Darkness 3:49
 8. Wrapp 1:45
 9. Don’t You Ever 4:00
 10. Holly 4:23
 11. Ready to Go (Original Mix) 5:01

supermario4ever névjegye

Szeretem az ázsiai kultúrát, de ahogy változok, fejlődök, úgy igyekszem minél több mindenben megtalálni önmagam, kiteljesedni. Blogírással és énekléssel tudom leginkább megmutatni, hogy ki vagyok. Az általam kezelt blogokban igyekszek érvényes gondolatokat leírni. Olyanokat, melyeket személyes értékrendem szerint igaznak gondolok, és önmagamat is kifejezem velük. A világ felfedezése nem áll meg, folyamatosan fedezek fel új dolgokat, melyek formálják a világról alkotott képemet, gondolkodásomat. Igyekszek úgy írni, hogy bárki, aki olvassa, úgy érezze, hogy megérte elolvasni, és talán néha vissza is tér, hogy olvassa az írásaimat.
Kategória: Republica
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s