Játék határok nélkül


Úgy döntöttem, hogy külön oldalt csinálok az egyik kedvenc gyerekkori műsoromnak annak örömére, hogy ismét megy az M3-on. A Játék határok nélkül 1969-1999 között ment vetélkedő, melyen Magyarország 1993-1999 között vett részt. Ezen 7 alkalommal háromszor nyertünk, 1993-ban, 1996-ban és 1998-ban. Az első két alkalommal Kecskemét csapata diadalmaskodott, míg 1998-ban a százhalombattai csapat győzte le utcahosszal az ellenfél csapatokat.

Maga a játék rendhagyó vetélkedő, hiszen itt különböző filmek jeleneteit, szituációkat játszanak. Sokszor szerepe van a fizikai erőnek, ügyességnek, hiszen a díszletek valósághűvé teszik az adott játékot. Nem utolsó sorban jelmezek színesítik a játékot, ezek adott esetben nehezíthetik a játékot, de előfordul, hogy viccessé teszik. Minden évben 9 elődöntő van (1993-ban 10) és egy döntő, és egy-egy elődöntőben a résztvevő országok egy-egy városa vesz részt. Minden játékban elért eredményeik után pontot kapnak, melyek összegződnek. Lehetőség van jokerezni, amikor is megduplázzák a kapott pontmennyiséget. A csapat választja ki, hogy melyik játékban érzi magát a legjobbnak, melyikben szeretne duplázni. Az utolsó játékért pedig mindenki dupla pontot kap. Ezek aztán összegződnek, és a döntőben az a város vesz részt, mely országának a legtöbb pontot gyűjtötte össze.

A játékokat természetesen bírók felügyelik, minden ország delegál egy bírót, és van egy főbíró, Dennis Pettiaux, aki emblematikus alakja lett a játékoknak. A magyar bíró 1993-1995 között Németh Lehel volt, majd 1996-tól Hovorka Orsolya vette át ezt a szerepet. A játékok rend szerint jó hangulatban zajlottak, mind a játékosoknak, mind a nézőknek, akik megszerették hatalmas élmény volt. Most újra élhetjük az M3-nak köszönhetően, ezt meghálálva szeretnék külön oldalt szánni a Játék határok nélkülnek, ezzel is hozzá tudjak járulni ahhoz, hogy méltó archívumot és információt lehessen fellelni a játékról. Úgy lesz, hogy minden egyes évnek lesz egy külön összegzése azok jellemzőiről, majd külön aloldalakon lesz minden egyes elődöntő és döntő 1993-1999 között. Ezek folyamatosan kerülnek ki, nem akarok rendszerességet ígérni, attól függ, hogy időm és kedvem hogy engedi. Eddig egy van kész, az 1993-as év 1. elődöntője, a többi is folyamatosan kerül ki. Itt a játékok lesznek ismertetve képpel, ki játszott bennük magyar színekben, melyik ország milyen eredményt ért el, és a pillanatnyi pontállást. Lássuk is őket:

Játék határok nélkül 1993

Részt vevő országok száma: 7
Csatlakozó országok: Magyarország és Görögország
Távozó országok: Tunézia, Spanyolország és Franciaország
Részt vevő országok és műsorvezetők:
Svájc: Catherina Ruggeri és Paolo Calissano
Csehország: Marcela Augustová
Wales: Nia Chriswell és Iestyn Garlick
Görögország: Dafné Bokota (Δάφνη Μπόκοτα)
Magyarország: Geszler Dorottya (A 10. fordulóban Vágó Istvánnal)
Olaszország: Ettore Andenna és Maria Teresa Ruta (a 2. fordulóban)
Portugália: Eládio Clímaco és Christina Lebre
Itt vezették be, hogy a műsorvezetők is beszálljanak a játékba, ezzel is színesítve a játékot.
Ez volt az első olyan év, amikor az adott játék végén rendszerezve voltak pontszámok szerint az országok, de külön ponttáblázat még nem volt. Előző években az országok autójelei szerint voltak sorrendbe állítva, és az elért időeredmény fölött ebben a sorrendben jelentek meg a pontszámok.
Az 1988-as visszatérés óta most vezették be először a Jokert. Az 1982-ig tartó régi játékokban is gyakorlat volt, de az új játékokba nem hozták vissza azonnal, csak 1993-ban.

Játék határok nélkül 1994

Részt vevő országok száma: 9
Csatlakozó országok: Málta és Szlovénia
Távozó országok:
Részt vevő országok és műsorvezetők:
Svájc: Caterina Ruggeri és Paolo Calissano
Csehország: Marcela Augustová
Wales: Nia Chriswell és Iestyn Garlick
Görögország: Dafné Bokota (Δάφνη Μπόκοτα)
Magyarország: Geszler Dorottya és Gundel Takács Gábor
Olaszország: Ettore Andenna
Málta: John Demanuelle
Portugália: Eládio Clímaco és Christina Lebre
Szlovénia: Eva Longyka és Mario Galunic
Itt vezették be az egymásra fogadást. Ennek lényege, hogy egy csapat kimarad egy játékból, ők fogadnak egy csapatra, mely szerintük a legjobban fog teljesíteni. Ez eléggé szerencsétlen ötlet volt, nemcsak azért, mert puszta szerencse, hanem mert ugyanazt a pontszámot kapta az a csapat, melyre fogadott, így az eredmény eléggé szoros volt. Nem egyszer fordult elő, hogy az első helyezett állt kb. 70 ponttal az élen, addig az utolsó helyezettnek is volt 45-50 pontja. A másik negatívum, hogy az első helyezett 9 pontot kapott, így az utolsó helyezett részt vevő ország kettőt, ez is oka annak, hogy az eredménytáblázaton hátul levőknek is magas pontszámuk volt. Miután a szervezők látták, hogy ez nem jó ötlet, nem is alkalmazták többször az egymásra fogadást.
Ez volt az első év, melyben volt ponttáblázat. Előbb megmutatták a végeredményt, majd ezután jött a ponttáblázat, és a pillanatnyi eremény. A ponttáblázatra az egymásra fogadás miatt volt szükség, hogy az eredmény áttekinthető legyen.
A műsorvezetők játékát kivették ebben az évben.

Játék határok nélkül 1995

Részt vevő országok száma: 7
Csatlakozó országok:
Távozó országok: Wales és Szlovénia
Részt vevő országok és műsorvezetők:
Svájc: Caterina Ruggeri és Paolo Calissano
Csehország: Barbora Kroužková
Görögország: Dafné Bokota (Δάφνη Μπόκοτα)
Magyarország: Geszler Dorottya és Gundel Takács Gábor
Olaszország: Ettore Andenna
Málta: John Demanuelle és Charles Saliba
Portugália: Eládio Clímaco
Itt vezették be a fonaljátékot, melynek lényege, hogy minden második játék után két-két ország játszik egy rövidebb játékot (ezekre általában 1 perc volt), majd a végére összesítik az eredményt, és ezért újabb pontokat kapnak a csapatok.
Ebben az évben is kimaradt egy-egy ország csapata egy-egy játékból, de mivel az egymásra fogadás már nem létezett, ezért a kimaradó csapat nem kapott pontot. Viszont az első helyezett 7 pontot kapott, az utolsó pedig kettőt.
Itt láthattuk először az együttműködési játékot, amikor két ország csapatának egy-egy tagja közösen játszott. Minden országból két-két ember játszott és az időeredményeket összeadták, abból jött az eredmény.
Külön érdekesség, hogy a műsorvezetők egy külön játékban szerepelhettek, mely inkább csak a móka kedvéért volt, pontot nem osztottak értük.
Megváltoztatták a pont- és az eredményjelző tábla zenéit. Véleményem szerint jobbak lettek.

Játék határok nélkül 1996

Részt vevő országok száma: 6
Csatlakozó országok: Szlovénia (visszatérő)
Távozó országok: Csehország és Málta
Részt vevő országok és műsorvezetők:
Svájc: Caterina Ruggeri
Görögország: Dafné Bokota (Δάφνη Μπόκοτα, 1-5. elődöntők) Kostas Sgontzos (Κώστας Σγόντζος, 6-9. elődöntők és a döntő)
Magyarország: Farkas Beatrix, Márton Csaba (1. elődöntő) és Gundel Takács Gábor (2-9. elődöntők és a döntő)
Olaszország: Ettore Andenna
Portugália: Elácio Clímaco
Szlovénia: Gregor Krajc
Ez az első olyan év, amikor nem egy-egy részt vevő országban játszódott egy-egy elődöntő, hanem egy adott helyen ment le mind a kilenc elődöntő és a döntő. Ebben az évben az olasz Stupigini vadászkastély adott otthont a játékoknak.
Maradt a fonaljáték, viszont nem maradtak ki emiatt csapatok.
Miután egy helyszínen zajlottak a játékok, ezért nem az adott országra jellemző témakörre épültek a játékok, hanem az elődöntőkben minden egyes játékot egy-egy ország nemzeti játékának tulajdonítottak.
Maradt az együttműködési játék, de ez már fix játék volt, méghozzá az első játék, amikor is a sárkány által őrzött várkastélyból kellett a kincsesládát kimenteni. Ahogy az utolsó játék is fix lett, a zenésznek kellett hangszereket átvinni.
Bevezették a handicap játékot, amikor is a játékosok az aktuális helyezéseiktől függően 3-3 másodperc különbséggel indulhattak. Az utolsó helyezett indulhatott először, míg a vezető ország utoljára.
Kicsit módosították az eredményjelző tábla zenéjét, konkrétan meggyorsították és magasabb hangon szól.

Játék határok nélkül 1997

Részt vevő országok száma: 8
Csatlakozó országok: Franciaország (visszatérő) és Hollandia
Távozó országok:
Részt vevő országok és műsorvezetők:
Svájc: Caterina Ruggeri
Franciaország: Olivier Minne és Jean Riffel
Görögország: Dafné Bokota (Δάφνη Μπόκοτα, 1-5. elődöntők) Kostas Sgontzos (Κώστας Σγόντζος, 6-9. elődöntők és a döntő)
Magyarország: Borbás Mária és Gundel Takács Gábor
Olaszország: Maria Teresa Ruta
Hollandia: Jack Van Gelder
Portugália: Ana do Carmo
Szlovénia: Eva Longyka
Kivették az együttműködési- a handicap- és a fonaljátékot
Jelentősen megváltoztatták a pont- és az eredményjelző táblát. A pontok nem oszlopdiagram-szerű táblán jelennek meg, hanem balról egy csík húzódik ki olyan nagyra, ahány pontot elért az adott csapat. Ezek mellett az eredményjelző táblázatot is korszerűsítették.
Ebben az évben Magyarországon forgatták az elődöntőket (Óbudán) és Portugáliában a döntőt, visszahozták azt, hogy minden egyes elődöntőnek egy-egy ország volt a házigazdája, de ennek csak abban volt jelentősége, hogy az adott műsorvezető nyitotta meg az adást, egyébként maradtak a nemzeti játékok, melyet szintén a műsorvezetők konferáltak fel.
Az ötödik játék fix játék volt, amikor is virágszárakat kellett egymásnak adni, és feladni a lánynak. Az utolsó játék szintén fix volt, kalózhajóról kellett kimenteni az elrabolt lányt.
Az eredményjelző tábla zenéje az 1993-1994-es évek ponttáblájának zenéire módosították.

Játék határok nélkül 1998

Részt vevő országok száma: 7
Csatlakozó országok:
Távozó országok: Szlovénia
Részt vevő országok és műsorvezetők:
Svájc: Caterina Ruggeri
Franciaország: Jean-Luc Reichmann és Christelle Ballestrero
Görögország: Kostas Sgontzos (Κώστας Σγόντζος)
Magyarország: Borbás Mária, Joó Sándor (1. elődöntő), Gundel Takács Gábor (2-9. elődöntők és a döntők)
Olaszország: Mauro Serio és Flavia Fortunato
Hollandia: Ron Boszhard
Portugália: Maria João Silveira
Ebben az évben volt a legtöbb játék egy-egy elődöntőben, szám szerint 15. Ebből 5 fix játék volt, többek között a szumós, vagy rókajelmezben tojást kellett gyűjteni, vagy hasonlóan szórakoztató volt amikor szakácsjelmezben vitték át az ételeket, és állatok akadályozták meg ebben.
A legtöbb játék egyfordulós volt, de mivel a műsoridő is maradt, ezért eléggé gyorsan konferálta fel a műsorvezető az aktuális játékot, így olyan lélektelennek tűnik a beszéde, ugyanakkor a sok játék miatt ez tűnik a leginkább élettel telinek.
Visszatért a fonaljáték, ezzel együtt az is, hogy kimaradnak játékosok egy-egy játékból. Jokerezni csak akkor lehetett, ha kimaradt egy ország.
A pont- és az eredményjelző táblát kicsit korszerűsítették, viszont semmilyen zene nem szól alatta.
A szervező ország Olaszország volt, Trento városa adott otthont a játékoknak. Nem voltak nemzeteknek saját játékai.

Játék határok nélkül 1999

Részt vevő országok száma: 6
Csatlakozó országok: Szlovénia (ismét visszatérő)
Távozó országok: Hollandia és Portugália
Részt vevő országok és műsorvezetők:

Svájc: Matteo Pelli
Franciaország: Nelson Monfort és Fabienne Egal
Görögország: Kostas Sgontzos (Κώστας Σγόντζος)
Magyarország: Borbás Mária és Gundel Takács Gábor
Olaszország: Mauro Serio és Flavia Fortunato
Szlovénia: Mojca Mavec
Csak 7 elődöntő volt ebben az évben, és kevesebb játék is volt egy-egy műsorban. Újra teamtikusak voltak egy-egy elődöntő játékai.
Maradt a fonaljáték, de most nem egy, hanem két csapat maradt ki, és nem egy, hanem két játékból. Jokerezni csak akkor lehetett, amikor mind a hat csapat játszott.
Az eredményjelző tábla ugyan maradt, de a ponttáblát kivették és nagyban hasonlít az 1993-as rendszerhez, tehát az oszlopdiagramon annak sorrendjében mutatták az eredményt, ahogy teljesítették, és fölötte voltak a pontszámok. Visszatért a zene, de most az adott elődöntő témájához kapcsolódó zene szólt.
Ismét Olaszországban rendezték meg a játékokat.

Ha van gondolatod, ne tartsd magadban.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s