Játéktesztek


Úgy döntöttem, hogy mivel komolyabban, több játéktesztet szeretnék írni, ezért külön oldalt szánok neki. A teszt írásának az ötlete egyébként olyan 4 éve fogant meg bennem, amikor nagyon szervezkedtem a baráti körömben, hogy legyen egy online Nintendo magazin. Olyat akartam, mint a brit Official Nintendo Magazine, csak nem 140 oldalban, hanem kicsiben, pl. 32-40 oldalban. A lelkesedéssel nem is volt gond, ám annak kivitelezésével már annál inkább, mert nem ismertünk jó online magazinkészítő programot, mely ingyenes. És aztán elgondolkodtam azon, hogy egyáltalán menne-e hosszútávon, nem voltam biztos abban, hogy 5-10 év múlva is megmaradna-e a lelkesedés, ezért elvetettem az ötletet. De azért kötetetlenül jó tesztet írni blogba. Azért jobb blogban írni tesztet, mint újságban, mert a blog az saját, itt szubjektívebb lehet egy írás, míg egy újság több témával is foglalkozik, jóval több emberhez jut el, így ott egy írásnak inkább objektívnek kell lenni. Én a szubjektív vagyok a tesztjeimben, saját értékrendjeim szerint értékelek, az is elképzelhető, hogy mások másképp gondolkodnak egy adott játék grafikájáról, vagy zenéjéről, de mindig igyekszek hiteles lenni azáltal, hogy a játék negatívumáról is írok.

Az értékelésnél öt szempontot veszek figyelembe: Grafika, játszhatóság, szavatosság, zene / hang, hangulat. ismerős valahonnan? Igen, a néhai 576 Konzolból vettem át, szerintem ezek mutatják be a legátfogóbban az adott játékot, és alatta 5 szempont röviden a pozitívumok, és negatívumok, és a végső szám százalékban. Az értékelési irányelvek alatt láthatók a játéktesztek.

Értékelési irányelvek:

 • Grafika – A vizuális élmény, hiszen mi, Nintendósok akármennyire hangoztatjuk, hogy a grafika nem számít, azért szeretjük a nagyon szép látványosságot. Emellett az is fontos, hogy realisztikus legyen, hiszen a játék fizikája sem utolsó szempont.
 • Játszhatóság – A játék kezelése, nem-e törik bele a kezünk az irányításba, vagy könnyű elsajátítani a kezelést. Szintén fontos a kamerakezelés, hiszen hiába ismerjük az irányítást, ha azt se tudjuk, hol van a karakterünk, merre kell menni.
 • Kihívás – Egy játék fő élvezeti faktorát a nehézsége adja meg. Ám természetesen korántsem minden esetben jó az, ha egy játék nehéz, ha közben meg frusztrál. Az a nyerő, ha annyira nehéz, hogy közben inspirál is, hogy játszunk tovább, mert menni fog.
 • Szavatosság – Itt nemcsak a fő szempont, hogy elég hosszú-e a játék, vagy elég tartalmas-e, hanem az ún. “replay value”, tehát ugyanazt a játékélményt nyújtja-e ha újra és újra előveszed.
 • Zene / Hang – Kiemelt szerepe van egy játékban a zenének, sokat hozzátesz a hangulathoz a nagyon jó, feelinges zene. Emellett a hangok legyenek realisztikusak, szintén sokat hozzátesz a játékélményhez
 • Hangulat – Lényegében az egész játékot magába foglalja, hogy milyen érzésed támad az adott játék alatt. De azért nem ér fel egy teljes értékeléssel, mert lehet egy játék csúnya, de mégis nagyon jó vele játszani.

A százalékos értékelési elv nagyjából ilyen nálam:

 • 0-20% – Igazi szemét! A legnagyobb jóindulattal is csak minimális pozitívumot találni benne. Csak azért érdemes írni róla, hogy tudd, mit nem érdemes megvenni.
 • 21-40% – Az a “hiába szép a játék grafikája, ha közben irányíthatatlan” típusú játékok. Ha nagyon nincs más akkor esetleg meg lehet venni, de ne várjunk tőle sokat.
 • 41-60% – Az igazi középszerű játék. Legalább annyi szépség van benne, mint amennyi hiba. Egyes rétegek akár rá is kaphatnak.
 • 61-80% – Na, ebben már van valami! Erre már érdemes odafigyelni, mert akár komolyabban is rá lehet kattanni. Egy-két komolyabb hibája van, de itt már a jó dolgok dominálnak.
 • 81-90% – Ez igen! Van a játéknak egy különleges hangulata, mely nagyon megfogja és magával ragadja a játékost! Legfeljebb egy-két apróság, de biztos, hogy szép emlékekkel fogunk rá gondolni a jövőben.
 • 91-100% – A játékok játéka, minden ízében fantasztikus! Igazi legendák, melyeket soha nem fogunk elfelejteni.

Eddig elkészült játéktesztek:

wiiware-logo

RETRO

One thought on “Játéktesztek

 1. Visszajelzés: Játéktesztek egységesítve | supermario4ever blog

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s