Golf


golfgbGame Boy megjelenés
Japán: 1989. november 28.
Amerika: 1990. február
Európa: 1990.

3DS Virtual Console megjelenés
Japán: 2011. június 29.
Amerika: 2011. szeptember 8.
Európa: 2011. október 13.

Fejlesztő: Nintendo
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Sport
Játékmód: 1-2 játékos
Ára: £2.70 / €3

Platform

3ds_vc_logo

A Nintendo ki tudja milyen céltól vezérelve, de mind NES-re, mind Game Boy-ra elég sok sportjátékot jelentetett meg, melyek neve szimplán csak maga a sport neve. Vannak közülük jó próbálkozások, de van egy jó pár olyan is, amin látszik, hogy az akkori technika nem volt megfelelő ahhoz, hogy az adott sportág a lehető legélethűbb kivitelezésű legyen. Az utóbbi csoportba tartozik a Game Boy-ra megjelent Golf is, mely alapból nem rossz ötlet, de a megvalósítás nem ennyire fényes.

gfs_54856_1_3Az, hogy kinézetre a lehető legegyszerűbb, azt talán betudhatjuk annak is, hogy a maga idejében igencsak elterjedtek voltak a kvarcjátékok, melyeken túlnyomórészt sportjátékok voltak, a kivitelezésük pedig inkább egyszerű szórakoztatást célozzák meg, semmint hogy a sport valódi hangulatát adták volna meg. Szó nincs arról, hogy lenézem ezeket a régi játékokat, hiszen megvolt a maguk diszkrét bája főleg, hogy nekem is volt egy pár ilyen játékom. A teszt tárgyát képező Golf esetében nehéz eldönteni, hogy a Nintendo vagy nem ismerte akkor még a Game Boy technikai tudását, vagy egyszerűen csak (az ő esetükben) a Game & Watch-ból kiindulva még nem erőltették meg magukat annyira. Jó eséllyel az első eset áll fenn, de azért elgondolkodtató, hogy miért csak ennyit kapunk. A megjelenítés rendkívül egyszerű, az irányítás nehézkes, a zene komolytalanságát pedig talán foghatjuk arra is, hogy egy sportjátékban nem ez a lényeg, de tény, hogy nagyon fellendíti a játékot, lásd N64-es Mario Golf, csak hogy a sportágnál maradjunk.

gfs_54856_2_1Két mentést hozhatunk létre a játékban, ennek csak annyiból van jelentősége, hogy a legjobb eredményeinket feljegyzi, már ha valaki képes legjobb eredményt elérni, de erről mindjárt. Csak egy játékmód van, a Stroke, tehát mindig 18 szakaszos pályán megyünk végig, melyből 2 van: U.S. és Japán. Mariót irányítjuk, ha tudnánk, ugyanis az irányítás nagyon nehézkes. Amikor az ütés helyét határozzuk meg, akkor eléggé lassan mozog a kurzor. Magát az ütést ugyanúgy kell kivitelezni, mint a Mario Golf-ban, tehát háromszor megnyomni az A-gombot, igyekezni kell jól időzíteni. A jó reflex kötelező, ugyanis a mutató eléggé gyorsan mozog, nagyon nehéz pontosan ütni. Aztán ha sikerül valahogy elütni, lehet mosolyogni a vicces hangon, ahogy száll a labda. Nekem elég sokat sikerült bunkerbe, vízbe ütni a labdát, és lehet, hogy én vagyok túlságosan béna, de nekem még soha nem sikerült +20-nál kevesebb pontot elérni.

gfs_54856_2_2A másik nagy hiba, nagyon kevés információt látni a kijelzőn. Nincs például kiírva, hogy az egyes golfütők mekkora távolságra ütik el a labdát, és a távoli térképen (a B-gombbal lehet a felülnézet távolságát változtatni) nem látni, hogy az adott ütővel ideális esetben milyen messzire megy a labda. Tény, hogy a való életben sincs ez jelölve, de a Mario Golf-ban ez nagyon megkönnyítette a dolgunkat. Az, hogy melyik golfütő mekkora távolságra üti el a labdát, csak a játék leírásában van benne, és mivel nekem szerencsére megvan, ezért kilistázom ide:

 • 1W: 240 yard
 • 3W: 225 yard
 • 4W: 215 yard
 • 1I: 205 yard
 • 3I 190 yard
 • 4I: 180 yard
 • 5I: 165 yard
 • 6I: 150 yard
 • 7I: 135 yard
 • 8I: 120 yard
 • 9I: 110 yard
 • PW: 90 yard
 • SW: 70 yard
 • PT: 30 yard

gfs_54856_2_3Ez körülbelül egy átlagos játékos tudása. A játékot ketten is lehet játszani, amolyan Stroke-párbajt, aki kevesebb pontot ér el, az nyer. Elég változatos véleményeket lehet olvasni az interneten, van olyan, aki szerint pont így valósághű a sport, hogy alig van információ, mert a való életben sem tudunk sokkal többet. Mások meg kifejezetten sérelmezik, hogy ennyire egyszerű az egész. Az utóbbi tábort képviselem, és lehet, hogy velem van a baj, de ez a nehéz irányíthatóság is teljesen érdektelenné tesz a játék kapcsán. Ha bemegy a vízbe, hát ez van, mártózzon csak meg, ha jól esik neki.

A játék elérhető Nintendo 3DS eShop-on is, a €3-as ár nem olyan vészes, talán megér annyit, hogy kipróbáljátok, hogy hogy tetszik a játék, de személy szerint inkább a Tennis-t javaslom, annak a nehézsége elfogadhatóbb. A Golf meg mehet a lyukba.

gfs_54856_1_1Grafika: 4/10
Játszhatóság: 3/10
Szavatosság: 2/10
Kihívás 6/10
Zene / Hang: 3/10
Hangulat: 3/10

+ Jó játék a Golf általánosságban.
– Csak két pálya és egy játékmód az egész
– Nagyon nehéz irányítás
– Nehezen értelmezhetőek a pályán levő elemek
– Túlságosan nehéz, nem biztos, hogy játékra inspirál.

35%

One thought on “Golf

 1. Visszajelzés: Próbálkozás a konyhában | supermario4ever blog - 少年になりたい

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s