PUNCH-OUT!!


logoElső kiadás megjelenése:
Japán: 1987. november 21.
Amerika: 1987. október
Európa: 1987. december 15.

Második kiadás megjelenése:
Japán: nem jelent meg
Amerika: 1990. augusztus
Európa: 1990.

Wii Virtual Console megjelenés:
Japán: 2007. április 3.
Amerika: 2007. április 16.
Európa: 2007. március 30.

3DS Virtual Console megjelenés:
Japán: 2012. február 1.
Amerika: 2012. március 8.
Európa: 2012. március 1.

Wii U Virtual Console megjelenés:
Japán: nem jelent meg
Amerika: 2013. április 26.
Európa: 2013. április 27.

Fejlesztő: Nintendo
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Sport
Játékmód: 1 játékos

Ára:

Wii: 500 Nintendo pont
3DS: £4.49 / €4.99
Wii U: £3.49 / €4.99

Platform:

3ds_vc_logo

A sportjátékok soha nem törekedtek a világ a legjobb játékainak címéért, de arra mindig nagyszerűek, hogy kipróbáljuk magunkat az adott sportágban. A Nintendo sok sportjátékot meghonosított, van olyan, amelyiket a szórakozás kedvéért megbolondított (vagy mondjuk inkább úgy, hogy “megnintendósított”), míg néhányat játékszabályukat komolyan követve játszhatjuk. A PUNCH-OUT!! ennek a kettőnek egy furcsa elegye.

49090-mike-tyson-s-punch-out-nes-screenshot-glass-joesMert ökölvívni biztosan jó. Én személy szerint nem érzem a saját sportágamnak, de arra mindenképpen jó, hogy kipróbálhatom magam benne. Nekem viszonylag kevés dolgom volt kínai sárga kazettás Nintendo utánzatokkal, révén, hogy soha nem volt sajátom, az egyik gyerekkori barátomnál játszottam vele. Ott ismertem meg ezt a játékot. Szerettem annak idején, és nagy szám volt nálunk, ha azt a bizonyos japán ellenfelet le tudtuk győzni. Az idő elszállt, a játék megmaradt, sőt azóta Wii, 3DS és Wii U Virtual Console-on is elérhető. Eredetileg NES-en jelent meg, ott két kiadást is megélt. Először 1987-ben Mike Tyson’s PUNCH-OUT!! néven jelent meg, majd 1990-ben másodjára csak simán PUNCH-OUT!! néven adták ki. Hogy mi az oka az újbóli kiadásnak, nem tudom, két tippem van: 1. Lejártak a jogok, a Nintendo meg szerette volna továbbra is elérhetővé tenni a játékot, így apró módosításokkal ismét megjelent. 2. A bokszoló közismerten zűrös magánélete miatt a Nintendo nem akarta tovább a neve alatt kiadni a játékot, így inkább kis módosításokkal rövidített címmel adták ki újra. Ez a verzió tölthető le Wiin, 3DS-en, és Wii U-n is.

Ragadjunk hát bokszkesztyűt, és mutassuk meg, hogy mi vagyunk a világ legjobbja! A főhős a Bronxi születésű 17 éves Little Mac, aki zsenge kora ellenére nem kisebb dologra készül, minthogy ő legyen a világ bokszolója. Ehhez meg kell nyerni előbb a Minor, majd a Mayor, végül a világbajnokságot, hogy utána részt vegyünk a végső bajnokságban, amit ha megnyerünk, mi leszünk a világbajnokok. Csak jussunk el oda! Nem lesz könnyű dolgunk, főleg, hogy az elején exponenciálisan nehezedik a játék. Az első ellenfelünk a francia Glass Joe, ő arra jó, hogy az alapokat elsajátítsuk vele. Az irányítás egyáltalán nem nehéz: A-gombbal ütünk jobb ököllel, míg a B-vel balra. Hősünk alapértelmezetten hasra üt, ha az arcát akarjuk eltalálni, akkor ütéskor nyomva kell tartani a Control Pad felső gombját. Védezekni az oldalsó gombokkal tudunk, az alsó gombbal pedig az arcunkat védjük. A következő ellenfél a német Von Kaiser már egy kicsit nehezebb, de őt is könnyű legyőzni, csak az irányítást kell magabiztosan alkalmazni. Az őt követő japán Piston Honda az első, akinél már komolyabb taktikát kell alkalmazni. Ha legyőzzük őt, akkor leszünk Minor bajnokok. Utána jön a Mayor, és a World Champion, melyek már mind komolyabbak. A játékunk alatt még azt se felejtsük el, hogy bokszolónk fárad, ezt felül a szív ikon mellett láthatjuk, amikor a szám 0-ra ér, akkor fáradunk el teljesen. Ekkor várni kell, hogy az ellenfél megüssön minket (ezt villanás jelzi), ekkor félre kell állni, és megtelünk életerővel.

49092-mike-tyson-s-punch-out-nes-screenshot-piston-honda-round-1sA játék nagyon jó lett, de sajnos híján van a lehetőségeknek. Például bekerülhetett volna egy kétjátékos mód, ahol ketten küzdhettünk volna meg egymás ellen. Bár erre az érdekes grafikai megvalósítás miatt nem nagyon tudom, milyen megoldás lehetett volna. Ugyanis Little Mac a mi térfelünkön nagyon kicsi. Nem csoda, hiszen ő a legkisebb világbajnok-jelölt. De én azt gondolom, hogy meg lehetett volna oldani, hogy az második játékos bokszolója szemből van, nem gondolom, hogy ez zavarta volna a játékost, és nem lett volna olyan nagy gond, ha az első játékos karaktere magas lett volna. És szerintem ötletes lett volna, hogy ha a többi bokszolóval is lehetne többjátékos módban jázsani. Ugyanígy bekerülhetett volna egy tréning mód, melynek segítségével elsajátíthatjuk az irányítást. Az szép, hogy az első ellenfelek nagyon könnyűek, viszont a japán ellenfélnek köszönhetően hamar jönnek a taktikus bokszolók, akikkel egy kezdő nem tud mit tenni.

Szerencsére csak ennyi hibája van, a játék élvezetes, mindenki élvezni fogja, aki nyit a bokszjátékok felé. A szereplők szépen ki vannak dolgozva, ami nem is csoda, hiszen csak egyetlen egy ringben játszódik a játék, így a háttérrel nem volt sok gondjuk a készítőknek. Ötletes, hogy Mario a bíró. Hűen bizonyítja, hogy már annak idején is mekkora népszerűsége volt a vízvezeték-szerelőnek, nem véletlen került be a játékba. Az irányítás nagyon könnyű, kényelmes, könnyű belelendülni. Lehetőségeknek híján van, de amikor ilyet írok egy régi játékról mindig azon gondolkodom el, hogy akkoriban elvárások voltak-e azok, amiket írtam a negatívumok között, vagy akkor elégedettek voltak ezekkel az adottságokkal. Elképzelhetőnek tartom, hogy igen, hiszen nem ismerték a további lehetőségeket. A zene rendkívül érdekes, gyakorlatilag megérdemelhetné a világ legfurcsább játékzenéje titulust is. Egy tipikusan férfi sporthoz ilyen érzelgős zene… A harc közbeni zenét én inkább egy romantikus film búcsúdalának tudnám elképzelni, hasonlóképpen furcsállom az edzés közben hallható zenét is. Nem nekünk van lehetőségünk edzeni, hanem amikor megnyerünk egy bajnokságot, akkor karakterünket láthatjuk, miközben az edzőjével fut. De ez nem von le semmi a zene értékéből, ugyanis nagyszerűen megkomponált szerzeményeket hallhatunk játékban.

gfs_28423_2_1Mindenkinek ajánlom a játékot, ez még a nagyszerű sportjátékok idejéből származik, igencsak átlagon felüli munka eredményeként nagyszerű bokszmeccseket játszhatunk. Az ellenfél bokszolók vicces nevei (elég csak a fent olvasottakra gondolni, de ugyanúgy ott van például King Hippo, Mr. Sandman), és néhányuk vicces mozdulatai gondoskodnak a humorról is. Kezdők viszont készüljenek fel arra, hogy hirtelen nehezedik be a játék, és szükség lesz taktikára, hogy minél előrébb jussunk. Ha ezeket megtaláljuk, akkor nagyon jót fogunk szórakozni.

gfs_84933_1_1Grafika: 8/10
Játszhatóság: 10/10
Szavatosság: 7/10
Kihívás: 10/10
Zene / Hang: 9/10
Hangulat: 9/10

+ Kidolgozott karakterek
+ Könnyű, és kényelmes irányítás
+ Élvezetes játékmenet
+ Fülbemászó zenék
– Kevés lehetőség

85%

4 thoughts on “PUNCH-OUT!!

    • Én azóta csak Pista Hondának hívom. XD Egyébként olvastam róla, van egy olyan egyszerű módja, hogy lehet legyőzni, hogy csak lestem, hogy tényleg van ilyen? O_O Amikor táncol, és készül a nagy ütésére, mielőtt először lecsap, akkor kell megbokszolni a fejét. Ettől akármennyi életereje van, azonnal kifekszik. Ezt ki kell próbálni.
      Na de most nézem a DIGI Sport 1-en a Teniszt, japán is játszik! :o

  1. Visszajelzés: angela dalszöveg, és egy kis sport | supermario4ever blog

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s